Vanuit welk standpunt maak je een foto van een taart waarbij je de laagjes wilt benadrukken? Wanneer maak je een flatlay? Wat is het verschil tussen perspectief en standpunt? In mijn blog beantwoord ik deze vragen.

Er zit een verschil tussen perspectieven en standpunten. Een foto kan vanuit verschillende perspectieven gemaakt worden. Met perspectief wordt de diepte van de foto bedoeld. In de fotografie zijn veel voorkomende perspectieven:
1. Vogelperspectief;
2. Kikkerperspectief (oftewel kikvorsperspectief).

Vogelperspectief
Vogelperspectief wordt gebruikt wanneer een foto wordt gemaakt vanuit een hoog standpunt. Zoals een vogel neerkijkt vanuit de lucht. Je hebt meer overzicht op verschillende delen van een foto. De meeste onderdelen staan er even scherp op. Op de foto hierboven kun je dat duidelijk zien.

Kikkerperspectief
Kikkerperspectief wordt gebruikt wanneer een foto gemaakt wordt vanuit een laag standpunt. Eigenlijk zoals een kikker kijkt naar het onderwerp. Zoals je op de foto hieronder kan zien. De bloem lijkt reusachtig, maar ook indrukwekkend. Dit perspectief gebruik je bijvoorbeeld ook vaak bij architectuur.Standpunten
Een standpunt is de plaats waar je de foto vanaf maakt. Dat kan laag zijn, maar ook hoog. Of zelfs op ooghoogte. Voordat je een foto maakt, moet je jezelf afvragen wat je de kijker wilt laten zien. Voor mijn foto’s voor food fotografie fotografeer ik alleen vanuit vogelperspectief en gebruik ik 3 verschillende hoeken:
- 90 graden;
- 45 graden;
- van voren (ooghoogte).

90 graden
Een foto die genomen wordt vanuit een hoek van 90 graden, wordt ook wel een flat lay genoemd. De foto is recht van boven genomen. Je hebt de mogelijkheid om meerdere delen tegelijk te fotograferen. Je hebt een overzicht én alle delen zijn zelfs even duidelijk zichtbaar. Bij food fotografie gebruik je dit standpunt wanneer de foto uit verschillende delen bestaat die je de kijker wilt laten zien, maar ook wanneer het gerecht laag is zoals deze perenflan. Bij deze foto wil je ook de mooie structuur van de gesneden peer laten zien.45 graden
Zoals het woord al zegt, fotografeer je vanuit een hoek van 45 graden. Je kijkt als het ware schuin op je onderwerp neer. Zoals je duidelijk kan zien op de foto hieronder.Van voren
Voor foto’s waar je de hoogte wilt benadrukken, fotografeer ik deze van voren. Dus eigenlijk op ooghoogte, zodat je het onderwerp recht aankijkt. De horizon staat centraal. Dit standpunt gebruik ik veelal bij taarten die in lagen zijn opgebouwd, gerechten die gestapeld zijn zoals pannenkoeken of koekjes.Laat je verrassen!
Om niet telkens een foto te maken vanuit hetzelfde perspectief of zelfs vanuit hetzelfde standpunt, kun je wisselen en variaties toepassen. Experimenteer en probeer met verschillende standpunten te werken, misschien word je wel verrast door het effect!

Op zoek naar fotografietips? Lees dan mijn andere blogs.