“The best camera, is the one that you have with you!”, zei de Amerikaanse fotograaf Chase Jarvis ooit. En dat is ook zo. Onze smartphones nemen we tegenwoordig altijd mee. Wanneer we gaan wandelen, wanneer we onderweg zijn naar afspraken, wanneer we aan het hardlopen zijn. Soms wil je onderweg spontane foto’s maken en dan is het handig dat je fotografeert met de camera, die je mee hebt: jouw eigen smartphone! Tegenwoordig zitten er goede camera(’s) op de telefoons. Met de onderstaande tips kun je nog meer voordeel halen.

5 tips voor fotograferen met een smartphone

1. Schone cameralens
Zorg ervoor dat je lens schoon is. De lens van jouw smartphone kan snel vies worden door contact met stof, zand of ander vuil, aangezien je hem meeneemt in je tas, broek, jas etc. Maar ook door jouw vingerafdrukken. Wanneer je een waas in jouw foto ziet, check dan of je cameralens vies is. Als dat het geval is, kun je het beste een microvezeldoekje gebruiken om de lens schoon te maken.

2. Zoomen met jouw voeten
Probeer niet te zoomen met de zoomfunctie van jouw camera. Waarom? Door in te zoomen verlies je pixels van jouw foto en daarmee verslechter je de kwaliteit. Loop liever meer in de richting van jouw onderwerp. Echter geldt het verlies van kwaliteit door het inzoomen niet voor alle smartphones, omdat de zoomfunctie door de technologie ook steeds beter wordt.

3. Belichting aanpassen
De belichting van jouw foto kan je manueel aanpassen door eerst te focussen op het onderwerp. Dat kun je doen door het onderwerp in jouw scherm aan te klikken. Vervolgens verschijnt er een vierkantje met een zon icoontje waardoor je de belichting handmatig kan aanpassen.
Wanneer je buiten fotografeert en het is bewolkt, onderbelicht dan de wolken. Op die manier kun je de sfeer benadrukken. Je ziet meer details in de wolkenpartij. Daarna bewerk je de foto na door een filter te gebruiken.

4. Burst
Je gebruikt de burst modus wanneer je een foto maakt waarin beweging voorkomt. Op die manier bevries je het moment. Hoe werkt burst? Dat doe je door de camera functie lang in te drukken. Je maakt zo’n 10 foto’s achter elkaar van de actie en achteraf selecteer je de beste.5. Headset als afstandsbediening Wanneer je een selfie wilt maken, wil je onscherpe foto’s vermijden. Dat kun je doen door de oordopjes van jouw smartphone als afstandsbediening te gebruiken. Helaas bieden niet alle smartphones deze functie aan, maar o.a. de iPhone, Samsung en Oneplus wel. Plug jouw oordopjes in jouw smartphone. Vervolgens ga je in de juiste positie staan en gebruik je het plusje (+) of mintekentje (-) om de foto te maken.


Op zoek naar fotografietips? Lees dan mijn andere blogs.