Hoe vaak neem jij tijd voor reflectie?

Reflectie zorgt voor rust en focus en helpt je keuzes te maken. De impact van het Covid-19 crisis op ons is enorm. Velen zijn verplicht om vanuit huis te ondernemen en worden ontzettend beperkt. “Hoe overleef ik deze crisis?” is een veelgestelde vraag. Reflectie helpt hierbij om creatief naar oplossingen te zoeken om deze periode door te komen.

Bij fotografie kun je ook veel creativiteit kwijt door gebruik te maken van reflectie. Je manier van denken, maar ook door letterlijk reflectie te gebruiken door te spelen met de weerkaatsing van materialen. Daardoor maak je de foto interessanter. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Denk aan een spiegel, laptop, zonnebril maar ook water. Dat kan een plas water op straat zijn, een kanaal of zelfs een glas water.

Hoe doe je dat?
Lees hieronder mijn 6 tips.

1. Spiegel
Gebruik de spiegel. Dat kan de spiegel zijn, die in jouw woonkamer, entreehal, badkamer hangt of gebruik de zij- of achteruitkijkspiegels van jouw auto. Bepaal de juiste invalshoek in de spiegel van jouw onderwerp en vervolgens bepaal je jouw standpunt. Plaats je je smartphone camera wat hoger of juist wat lager. Kijk wat jij het mooiste vindt.

2. Laptop
Gebruik je laptop. Zet je laptop uit en gebruik het zwarte scherm van je laptop als reflectie. Bekijk eerst waar je een foto van wilt maken. Plaats dan je scherm zo dat je het beeld dat je voor ogen had, in het scherm past. Bekijk dat beeld nu vanuit de camera van jouw smartphone en maak de foto.

3. Zonnebril
Gebruik je zonnebril. Wanneer je een foto wilt maken van een mooie omgeving of onderwerp, gebruik je zonnebril om het beeld dat je wilt vastleggen, te reflecteren.

4. Plas water
Na een regenbui, zie je regelmatig plassen water. Maak daar gebruik van wanneer je langs prachtige gebouwen loopt. Maak via de reflectie van de plas water een mooie foto van die gebouwen.

5. Kanaal
Wanneer je langs de het kanaal of een vijver loopt, kun je een foto maken van de overkant. Kijk of er huizen aan de oever staan, die mooi in het water weerspiegelen. Of misschien spiegelen de wolken wel terug in het water. Mooie momenten om een foto te maken.

6. Glas water
Thuis kun je creatieve foto’s maken met een glas water. Je vult bijvoorbeeld een wijnglas met water en plaatst deze zo’n 2 meter van een vaas met bloemen. In je glas zie je dan de vaas met bloemen ondersteboven.
Waar hou je rekening mee?

Als de reflectie het onderwerp van jouw foto wordt, hou dan rekening met het uitlijnen van de foto. Het beeld boven de spiegeling moet net zo groot zijn als het beeld onder de spiegeling. Zo benadruk je reflectie juist. Maak je de foto met jouw smartphone, dan kun je het beste het raster/grid van je camera aanzetten, zodat je daar beter zicht op hebt. Dan kun je via de instellingen van je camera regelen.

Veel mogelijkheden dus om reflectie vast te leggen en zodoende extra dynamiek in je foto te creëren door de symmetrie of herhaling.
Ga jij deze week tijd maken voor reflectie?

Op zoek naar fotografietips? Lees dan mijn andere blogs.