Om een foto creatiever en interessanter te maken, probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met de verschillende kleuren. Ik maak gebruik van het kleurenwiel.Uitleg kleurenwiel

Je hebt primaire kleuren: blauw, geel en rood. Daarnaast heb je secundaire kleuren. Dat zijn 2 primaire kleuren die je mengt. Een voorbeeld is wanneer je blauw met geel mengt, dan krijg je groen. In mijn gestylede foto’s hou ik rekening met primaire kleuren, complementaire kleuren of kleurenovergangen. Kleurenovergangen zijn kleuren die in elkaar overgaan. Neem bijvoorbeeld geel die overgaat naar rood. Je komt eerst lichtgeel tegen, daarna worden de kleur geel wat donkerder en gaat langzaam over naar oranje. Oranje heb je dan ook in verschillende tinten. En daarna gaat de kleur oranje over naar rood.
bron: kapperskorting


Primaire kleuren

Op de foto hiernaast heb ik gebruik gemaakt van de primaire kleuren geel en blauw. Verder heb ik ook de complementaire kleur oranje gebruikt. Hier heb ik bewust voor gekozen door van tevoren te bedenken wat ik wilde fotograferen. In dit geval heb ik een zomers drankje gemaakt. Het is een versgeperst fruitsapje van sinaasappel en perzik. De kleur van het drankje is geel. Die kleur is het uitgangspunt van deze foto geworden. Om de zomerse look te benadrukken heb ik het drankje op de rand van het zwembad geplaatst, omdat ik dan de blauwe kleur van het zwembad als achtergrond kon gebruiken. Nu heb ik gebruikgemaakt van 2 primaire kleuren. Verder heb ik gekeken welke kleur ik het beste kon combineren met de kleur blauw en geel. Ik heb voor oranje gekozen, omdat dat de complementaire kleur van blauw is. Ik ben dus op zoek gegaan naar oranje gekleurde props die het zomerse, relaxte gevoel konden benadrukken. Dat werd dit boek.Kleurenovergang

Een voorbeeld waar ik zelf heb gewerkt met deze kleurenovergang is de foto die ik gemaakt heb van mijn yoghurt. Zie foto rechts. Van tevoren heb ik bepaald dat de yoghurt mijn onderwerp van de foto moest worden. Daarnaast vond ik het leuk om bij deze fotoshoot te werken met kleurovergang. Ik heb gekozen voor geel als basiskleur. Verder vond ik het leuk om de kleuren te laten overgaan van geel naar oranje naar rood, rekeninghoudend met de verschillende kleurtinten. Bij alle props heb ik zoveel mogelijk rekening gehouden met de verschillende kleuren. Zo heb ik rode granaatappelpitjes, rood/gele perziken, gele citroenen en oranje abrikozen gebruikt. Verder heb ik deze kleuren laten terugkomen in de bloemen. En zelfs in mijn kleding ;).


Complementaire kleuren

Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan in het kleurenwiel. De complementaire kleur van groen is rood, de complementaire kleur van paars is geel en die van blauw oranje. Op de foto links heb ik de complementaire kleuren blauw en oranje gekozen. De oranje kleur van de zoete aardappel op de blauwe borden.

Gebruikmakend van de verschillende kleuren kun je een creatieve foto maken, helemaal naar jouw smaak. Welke kleurencombinaties spreekt jou het meest aan? Ik ben erg benieuwd naar jouw kleurrijke foto’s. Veel succes.

Op zoek naar fotografietips? Lees dan mijn andere blogs.