Hedendaags zie je veel flatlays foto’s. Vooral op Instagram zie je ze regelmatig voorbijkomen. De hashtag #flaylays heeft zelfs 1.1 miljoen berichten. Ze zijn populair, omdat je meerdere onderwerpen kunt zien en je kunt lekker creatief zijn met de kleuren en compositie. Flatlays worden veel gebruikt bij horeca, fashion, bloemen, boeken etc.

Als food fotografe gebruik ik regelmatig flatlays. Ze worden ook wel overheadshots genoemd. Wanneer ik een fotoshoot heb voor een horeca-ondernemer maak ik vaak een flatlay van verscheidene gerechten. Zo kunnen de gasten in één oogopslag zien, wat er o.a. op het menu van het restaurant staat. Lekker overzichtelijk dus.Wat is flatlay?
Flatlay is een foto die van bovenaf is genomen; vanuit 90 graden. Wanneer je de foto stylt, kun je dat doen door je producten op een bepaalde plek te zetten. Bijvoorbeeld door een denkbeeldige vorm erbij te denken zoals een vierkant. Dan plaats je 1 product per hoek en vul je het midden aan met de rest van de producten. Deze orden je dan. Kies een compositie, die het beste bij jou past.Stappenplan
Zelf gebruik ik altijd een handige stappenplan.
In 7 stappen kan jij een prachtige flatlay maken.

1. Bedenk een onderwerp wat je de kijker wilt laten zien.
2. Zoek inspiratie. Voor ideeën kijk ik vaak op Instagram of Pinterest, maar ook de natuur of de omgeving waar ik op dat moment ben (de tuin, in huis etc). Ook uit boeken of tijdschriften kun je veel inspiratie halen.
3. Zoek een mooie ondergrond. Bijvoorbeeld de eettafel, de vloer de tegels in de tuin.
4. Speel met je creativiteit en denk bijvoorbeeld aan kleur en structuur. Gebruik levendige kleuren die lekker opvallen.
5. Zoek props (accessoires), die je verhaal kunnen aanvullen. Kijk of je props kunt vinden in de kleur en structuur die je met je creativiteit wilt bereiken.
6. Gebruik het rooster van de camera van je smartphone om te checken of je de foto precies vanuit een hoek van 90 graden maakt. Dat kun je doen via de instellingen van je telefoon. Je ziet in het midden een kruisje. Eén kruisje is goed, want dat betekent dat je de telefoon precies boven de foto hebt geplaatst. Twee kruisjes betekent dat je je toestel nog een beetje gekanteld is. Check of jouw telefoon deze handige optie ook aanbiedt.
7. Wanneer alles klaarstaat, maak dan de foto.Je kunt altijd een flatlay maken. Wanneer je aan het werk bent, kun je een foto maken van jouw laptop, telefoon, boeken etc. Of wanneer je op terras bent, kun je een overheadshot maken van jouw eten & drinken. Of zelfs wanneer je gaat sporten, kun je je sportkleding op de grond leggen en een flatlay maken. Zoveel leuke mogelijkheden om mee aan de slag te gaan. Flatlay all day!!!
Waar ga jij een flatlay van maken?

Op zoek naar fotografietips? Lees dan mijn andere blogs.