Toen ik net startte met fotograferen, dacht ik niet bewust na over compositie. Ik maakte foto’s van wat mij op dat moment opviel, wat mooi was in mijn ogen, wat bijzonder was. Later werkte ik meer met compositieregels.

Het viel me op dat ik altijd wel iets wist over compositie, want tijdens de middelbare school heb ik kunstgeschiedenis als vak gevolgd en daar heb ik wel het e.e.a. behandeld aan stof. Erg fijn dat het moment komt dat je dan theorie in praktijk brengt en dat je dan begrijpt hoe het werkt ;).Wat is compositie?

Als we in het van Dale woordenboek zoeken wat compositie betekent, krijgen we het volgende:“ordening van de verschillende delen tot één geheel.”

Waarom gebruik je compositie?

De reden voor mij om compositieregels toe te passen, is om de foto sprekender en interessanter te maken. Maar eerlijk is eerlijk, ik volg ze niet altijd op. Soms vind ik een foto mooier zonder dat ik de regels toepas. Het is dus erg persoonlijk en hangt af van jouw smaak. Ik heb ook foto’s gezien die ik echt prachtig vind en waar het onderwerp bijv in het midden zit.

Compositieregels
Compositie is bij fotografie een belangrijk onderdeel. Er zijn verschillende regels opgesteld voor compositie. Een aantal van de compositieregels zal ik toelichten. De compositie regels, die ik zelf regelmatig toepas, zijn: 

- de regel van derden

- driehoeken 

- diagonalen

De regel van derden

De regel van derden is, dat je de foto opdeelt in 3 gelijke rijen en 3 gelijke kolommen.
De punten waar de lijnen elkaar snijden daar plaats je de onderwerpen. Zo zie je dat het bestek op een punt, waar de lijnen elkaar snijden. Hetzelfde geldt voor mijn rechterhand.

Diagonalen

Bij de regel van diagonalen verdeel je de foto in 2 lijnen die diagonaal lopen. Binnen de lijnen vind je de onderwerpen, die je fotografeert.


Driehoeken

De foto wordt ingedeeld in verschillende driehoeken in een bepaalde verhouding. Waar de lijnen elkaar snijden, zijn de onderwerpen.

Bij het opstellen van het gerecht, bekijk ik welke compositieregel ik wil toepassen. Soms is het nog niet helemaal duidelijk en dan bewerk ik de foto achteraf zodanig dat ik één van deze compositieregels kan toepassen. Het bewerken van de foto doe ik meestal in Lightroom. In dit programma heb je een tool die een compositielaag over de foto legt. Zo kun je makkelijker jouw foto bijsnijden tot het resultaat wat jij in gedachte hebt.

Nu je wat (meer) hebt geleerd over compositie, is het nu tijd om lekker veel te oefenen!


Op zoek naar fotografietips? Lees dan mijn andere blogs.