Het leuke van fotografie vind ik dat je er zo veel creativiteit in kwijt kan. Eén van de creatieve mogelijkheden is om beweging of actie in een foto vast te leggen. Dat kan op verschillende manieren.

Ik maak vooral gebruik van 2 technieken:
1. het foto moment bevriezen door een snelle sluitertijd
2. de beweging vastleggen door een lange sluitertijd
Ik gebruik een spiegelreflexcamera. Hiermee kan ik de sluitertijd handmatig instellen.

splash

Sluitertijd

Kort door de bocht gezegd is sluitertijd de belichtingstijd. Het is de tijd die de camerasensor heeft om het binnenkomende licht op te vangen en een foto te maken. Met mijn camera kan ik de sluitertijd aanpassen. Een snelle sluitertijd zorgt ervoor dat ik mijn moment laat bevriezen. Een andere manier is om een lange sluitertijd te gebruiken. Het onderwerp staat er scherp op, maar de omgeving is vervaagd door de snelheid.

Snelle sluitertijd

Zoals eerder gezegd zorgt een snelle sluitertijd ervoor dat het foto moment wordt bevroren. Zo lijkt alles stil te staan. Met mijn camera gebruik ik een sluitertijd van 1/500 seconden om het beeld op deze manier vast te leggen. Hier zie je een voorbeeld.

blazen

Lange sluitertijd

Pannen is een term die wordt gebruikt bij een lange sluitertijd. Ik gebruik 1/15 seconde. Het effect is dat het bewegende onderwerp scherp is, maar de achtergrond is vervaagd. Dat doe je door mee te bewegen met het onderwerp en dat vast te leggen tijdens de actie. Hieronder vind je een voorbeeld. Deze foto heb ik gemaakt tijdens de tour de France in 2000. De wielrenners staan er scherp op terwijl de massa mensen er vervaagd op staan.Je kan ook het bewegende onderwerp vastleggen door een lange sluitertijd te gebruiken in combinatie met een statief zoals op de foto hiernaast. Het onderwerp staat er niet scherp om, maar worden strepen terwijl de achtergrond er zichtbaar op staat.Extra uitdaging

Omdat ik zelf de foto’s maak, is het soms een extra uitdaging om mezelf ook op de foto te krijgen. Ik gebruik de zelfontspanner van de camera én de interval functie. Door de zelfontspanner op 10 seconden te zetten, heb ik genoeg speling om op tijd op de juiste plaats klaar te staan voor de foto. Daarnaast zet ik de interval functie op zo’n 5 foto’s met een interval van 1 seconde. Zo worden een aantal foto’s gemaakt terwijl ik in actie ben. Op zie manier kan ik de gewenste foto maken.


Wat is jouw uitdaging op het gebied van actie foto’s?

Op zoek naar fotografietips? Lees dan mijn andere blogs.